hits
Info Malerier Keramikk Under arbeid Foto Diverse Hjem

21:51 | 15.03.2018

Man undres...

Jeg har en Facebookside der det går an å opprette butikk for salg av kunsten min.

Når jeg prøver å legge inn skulpturen til venstre inn i butikken får jeg følgende melding: Det ser ut til at vi ikke godkjente varen din fordi vi ikke tillater salg av varer eller tjenester for voksne (f.eks. seksuelt stimulerende varer, voksenfilmer). Så den ble blankt avvist. Har sendt mange meldinger der jeg har klaget, og likevel er den avvist. Mens den til høyre var det ingen problemer med, forstå det den som kan.

Jeg forstår ingenting. Det er forresten 16 cm høye håndlagede skulpturer (ikke brukt form) i keramikk med ved/aluminiumsavslutning. Og begge er til salgs, selv om jeg kun får plassert den ene i butikken min. Facebook er merkelig av og til. Sånn går nå dagene.

 

00:38 | 13.03.2018

Å lage kunst på bestilling.

Når ordet bestilling blir brukt om kunst som jeg skal begå, er det noe merkelig som skjer. Det er akkurat som om hendene mine blir skrudd på feil, og ting som jeg ellers ikke har noen som helst problemer med å få til, blir utrolig vanskelig med en gang b-ordet dukker opp.

I tillegg bekymrer jeg meg, for det må jo bli perfekt, slik at det er håp for at kunden blir fornøyd med resultatet.  Helt sikker blir jeg aldri, og jeg ser alltid noe som kan bli bedre, uansett hva jeg lager.

På toppen av det hele er lysten til å lage det som er bestilt forsvunnet totalt .  Og hvis jeg skulle være så syndig å arbeide bittelitt med noe annet, får jeg fryktelig dårlig samvittighet. Det fordi jeg vet at kunden venter i spenning på resultatet.

Kreativiteten forsvinner rett og slett. I lang tid trodde jeg at dette var et nybegynnerproblem, men ser og at det er flere kjente som sliter med det samme.  Selv om jeg ikke lenger kan kalles nybegynner, sliter jeg fortsatt med å lage ting på bestilling.

Kommunikasjon er ikke enkelt, heller. Uansett hvor tydelig jeg tror jeg har vært under prosessen med å forstå akkurat hva kunden bestiller, er det alltid noe som kan mistolkes likevel. 

Jeg har sluttet med å lage kunst på forespørsel. For det ble så mye ekstra bekymringer og jeg ble veldig sliten.

 Men for en tid siden hadde jeg en glipp  og tok i mot en bestilling, må nok ha vært bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Så nå bekymrer jeg meg igjen, men etterpå er jeg fri. Deretter gjelder det kun "Hva du ser, er hva du får".

Og hvis jeg er på nippet til å akseptere en bestilling, får jeg lese dette skriveriet og forhåpentligvis ta til vett.

All ære til de som klarer å ta imot bestillinger uten å bekymre seg!

 

 

 

23:32 | 07.03.2018

Om kunstavgift og mas

Etter ymse erfaringer med gallerier, selger jeg og kunst via sosiale medier og Finn. Noen få gallerier har jeg kontakt med, ivrigheten med å stille ut hos gallerier som jeg ikke kjenner veldig godt til har avtatt proporsjonalt med erfaringene jeg har fått. Det er ingen grunn til å føle skam når det gjelder å selge utenom gallerier, mange gjør det. På Finn ser jeg til og med kunst i høy prisklasse for salg, lagt ut av kunstneren selv.

Hver gang jeg er så syndig å betegne mine begåtte ting for kunst når jeg legger ut annonser hos Finn popper denne opp: "Når kunstverk omsettes for over 2.000 kr påløper lovpålagt kunstavgift på 5 %. Selger er ansvarlig for innkreving og rapportering. Mer informasjon om avgiften finner du på www.kunstavgiften.no."

Hver eneste gang, alltid kommer det skriveriet opp. Etter hvert har jeg lagt ut en del annonser med kunst for salg, så denne kan ikke unngås , jeg ser det, og forstått innholdet har jeg til og med gjort. Så jeg vet veldig godt om de forb... 5% som det tytes om, som de skal ha, til og med fra sånne uutdannede slabbedasker som meg. 

En dag la jeg ut en annonse på Finn, en skulptur for salg. Som vanlig poppet infoen om de 5 prosentene i kunstavgift opp.

En dag og to senere fikk jeg en melding på annonsen. Men ikke fra en potensiell kjøper, som jeg trodde, men fra Bildende kunstneres hjelpefond.

"Vi registrerer at du annonserer kunstverk for salg på Finn.no, og vi vil derfor minne deg om at det skal betales 5 % avgift av salgssummen når denne er over kr. 2 000. Grunnlaget for avgiften er kunstavgiftsloven og åndsverkloven § 38c om følgerettsvederlag. " Og så videre...

Jeg kjente jeg ble en smule irritert, rett og slett, samtidig som jeg følte meg overvåket. Sitter det virkelig et menneske i kjøtt og blod og sender ut dette skrivet hver gang  kunstannonser på Finn overskrider 2000 kroner? Jeg forstår ikke nødvendigheten av denne meldingen, for de 5 prosentene blir som tideligere nevnt, opplyst om hver ENESTE gang en annonse for salg av kunst legges ut.

Så jeg svarte på meldingen, takket for opplysningene og skrev at dette visste jeg fra før. Og så delte jeg noen av mine erfaringer fra enkelte gallerier, og avsluttet med at det var mye fredeligere å selge på Finn for da hadde jeg full kontroll, og slapp å bruke tid på ergrelser. 

Da jeg noen dager senere la ut en ny annonse på Finn på kunst over 2.000 kroner for salg, fikk jeg ikke noen melding fra Bildende kunstneres Forbund.

Kunst som selges offentlig og ses på som et originalt og selvstendig kunstverk, uansett om om det er begått av en amatør eller proff, utløser kunstavgift dersom beløpet overstiger kr. 2.000,-. Og Finn ses på som offentlig.  

02:32 | 11.02.2018

Det er så mye kropps-og utseendefiksert her at jeg nesten får overdose.

Jeg kjenner jeg blir litt trøtt i øynene av alle disse opp-pumpa trenekroppene og unaturlige botox og restylanetrynene som popper opp i massevis.

Så nå slenger jeg ut noe jeg også. Enjoy, fastere i fisken enn dette går det ikke an å være. ;-) 

#keramikk# #skulptur# #kropp#

 

01:54 | 11.02.2018

Trenger man egentlig gallerier?

Da jeg endelig bestemte meg for å prøve meg i den store kunstverdenen, trodde jeg at jeg måtte selge gjennom gallerier. Jeg var uerfaren, med liten selvtillit og hadde en smule klossete tilnærming da jeg tok kontakt med en hel haug med gallerier. Det ble  selvfølgelig mange avslag, og noen gadd ikke å svare en gang. Etterhvert innså jeg at det å ikke ha formell utdanning stengte en del dører. Jeg forstår jo det, for galleriene vil være sikre på at det de tar inn er utført av en kunstner som har kunnskap og evne til å lage et kunstverk på en måte som gjør at det er holdbart og kvalitetsmessig utført.

Når ting havner hos et galleri, vil galleriet selvfølgelig ha en prosendel av salget. Prosentdelen pleier å være et sted mellom 30 og 50%.  Det gjelder utstilling eller salg i kommisjon.  I en utstilling får dine kunstverk full oppmerksomhet i en begrenset tidsperiode. I kommisjon er kunstverkene dine plassert sammen med andre sine ting i galleriets butikkdel, og kan være der over lengre tid. Det som er viktig, er å få en tydelig avtale når det gjelder detaljer som pris til deg, hvor mange prosent påslag på prisen det blir, hvor lenge ting skal være der, hva som skjer hvis det er tilsendte ting som ikke er solgt og skal returneres ved slutten av perioden, hva som skjer hvis noe blir ødelagt under perioden. En annen ting som og er viktig å merke seg er åpningstider, og hvor aktivt galleriet er når det gjelder salg og vising av hva de har å tilby. De fleste gallerier har en nettside eller Facebookside, og det er helt gratis for dem å vise hva de har å by på. Det skaper også interesse hos publikum.

Etterhvert hadde jeg utstillinger, og fikk erfaringer, både gode og dårlige.  Det er ikke alltid det nytter å høre med andre utstillere om hvor fornøyde de er med galleriet du har tilbud om å stille ut hos. Jeg opplevde for eksempel et antatt seriøst galleri som tok mer enn de på forhånd avtalte 40% i påslag på prisen, og beholdt de pengene som var mer enn 40% selv når ting ble solgt. De gadd heller ikke å nevne på Facebook og nettsiden sin at det var kommet nye ting i butikken. Nettsiden så forresten sørgelig lite oppdatert ut. På toppen av det hele ble mange av verkene som ble tatt i mot plassert på et lager. Det ble jo ikke noe salg av. Jeg var så heldig at det var dårlig salg, og jeg kunne bruke det som begrunnelse da jeg ville hente tingene mine.  Ellers kan det det å få usolgte ting tilbakesendt etter en utstilling være en utfordring, og det er irriterende å bruke tid på å mase gjentatte ganger.  Heldigvis er det gallerier som er greie å samarbeide med. Etter de erfaringene jeg har gjort, har jeg blitt mer avslappet når det gjelder utstillinger. Jeg vet at jeg, som er en slabbedask uten utdanning blir sett på som en kvise på kunstverdenens rumpe. Og jeg blir ikke nedrent av gallerier som vil stille ut det jeg begår.  Det er godt at det andre måter å nå ut på enn gjennom gallerier, nemlig via sosiale medier. Så det går fint an å nå ut der, til og med til mange flere mennesker enn via et galleri. Det er helt gratis, ingen avtaler som kan misforstås. Jeg synes det er flott å ha mulighet til å selge  gjennom sosiale medier, i tillegg til å ha noen utstillinger i ny og ne. Da har jeg full kontroll på kunstverkene mine, fra produksjon og helt til salg, uten å være avhengige av andre. Det sparer meg for mange ergrelser og jeg slipper å forholde meg til grådige og giddalause gallerier hvis jeg skulle være så uheldig.

18:03 | 06.01.2018

Av og til blir man litt ukritisk

Jeg har en tendes til å bli litt ukristisk når det gjelder salg. Et rasende billig tilbud, og plutselig hadde jeg kjøpt en stol.

Ja... jeg trengte en stol til i atelieret, men fargen da. Stolfargen bar det vakre navnet antikkgrå, til og med beina var grå. Men den så en smule malpassert ut, en klump som stod der og var veldig grå. Så jeg grublet fælt på hva jeg skulle gjøre med den. Skulle jeg male beina rosa? Jeg er ikke så veldig interiørinteressert, og har alvorlige kunnskapshull på den fronten. Så kom jeg på at jeg hadde noen fargerike filltrundinger som jeg kjøpte hos Søstrene Grene for en tid siden.  De sydde jeg fast på ryggen. Rundingene er myke og merkes ikke når noen sitter i stolen. Ellers hadde jeg noen egenproduserte keramikk-knapper som jeg sydde fast på baksiden av ryggen.

Min far hadde en herlig tante som heklet alt mulig rart. Nå lurer jeg på om jeg skal følge i hennes fotspor og hekle noen fargerike leggvarmere til stolen. 

Her er noen bilder av stolen slik som den er akkurat nå. Jeg har kun gjort endringer som igjen kan endres på senere hvis jeg plutselig skulle ombestemme meg.

 

 

23:38 | 01.01.2018

Å ha barn kan være en utfordring.

Å ha barn er en utfordring som endrer seg etterhvert som de vokser til. Men engstelsen for av dine kjærste ikke skal ha det godt er alltid der.

Denne utfordingen jeg fikk nå innebærer heldigvis ikke bekymringer, men en flott mulighet til å prøve noe helt nytt. Min sønn ønsket seg nemlig et maleri av en karakter fra Dark Souls, Lord Cinder til å ha i leiligheten sin. Og maleriet måtte ha litt størrelse. Fotoreferanse er hentet fra nettet, fant ikke kunstneren. Teknikken jeg bruker er akvarell og maleriet males på et 50 x 70 cm ark. Det nærmer seg ferdig, og nå er det bare den delen jeg liker best. Nemlig å få de siste detaljene på plass, rette opp ting jeg ikke er fornøyd med, i tillegg til å få på de aller mørkeste fargene.  Her viser jeg noen bilder fra prosessen, fra start med skisse og til der jeg er nå.

 

 

Skissen, hadde ikke stort nok ark, så jeg brukte gråpapir

Et steg videre, begynt på maleriet.

Enda et steg til.

Nærmer seg ferdig, skalordne en del på venstre siden.

01:03 | 17.12.2017

Litt julestemning

På Gamle slaktehuset i Haugesund finnesdet en pepperkakeby av hus som alle kan være med på å lage. Byen er veldig flott og lukter fantastisk. Et besøk som gir garantert julestemning. Byen er åpen for besøk helt til den 20. desember.

#jul# #pepperkaker# #Haugesund# #julestemning#

00:56 | 17.12.2017

En utstilling til

Akkurat nå har jeg stilt ut keramikk og akvareller hos koselige Galleri Fiskemaasen på Bømlo.  Jeg var der en stund og fikk hilst på en del trivelige mennesker.  En engel ble solgt før utstillingen var helt ferdig rigget. 

En av de små fiskene i rakubrent keramikk.            

                                           

 

Engelen som ble solgt første dag

 

#kunst# #utstilling# #GalleriFiskemaasen# #keramikk# #maleri# #akvarell# #fisk# #engel#

01:01 | 10.11.2017

Hipp hurra jeg har hatt utstilling!

Jeg er så glad at det kom en del mennesker til utstillingsåpningen som var i dag. Utstillinger varer til og med torsdag 16. november. 

Jeg er vokst opp på Avaldsnes på Karmøy, og det var ekstra stas å stille ut hos trivelige Cafe Nelly.

Det var keramikk og malerier (akvareller) som ble stilt ut, deriblant tre  av Avaldsneskirken. Utstillingsstedet og kirken har faktsk adresse i samme gate, bare i hver sin ende. 

21:56 | 24.10.2017

Roser laget av lønneblader.

Her har jeg forsøkt å lage en rose av lønneblader. Jeg er ikke så god på slikt. Heldigvis har jeg mange blader å trene på siden det står en diger lønn i hagen.

Hvordan lage roser finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=e1A7IGRjdls

Lykke til! Ikke la la bladene bli knusktørre fordi da blir de umulige å bøye.

22:48 | 27.09.2017

Et spesielt lys

Tente på et telys i skulpturen min, og så så jeg dette inne i veken på det. Vet ikke hvorfor blir slik, men jeg synes det var litt fint.

19:31 | 23.09.2017

Mine spiseprinser

Det ble ikke stor eplehøsten, for å si det sånn.  De forb... fuglene har hakket hull i mesteparten av de nydelige prinsene. Så jeg får nyte de få som ikke ble ødelagt med andakt. 

19:50 | 21.09.2017

Jeg synes det er dårlig gjort...

For noen år siden søkte Specsavers etter en kreativ og humoristisk person som hadde greie på data og var hendig. Jeg brukte dette bildet på CV min og kom ikke til intervju en gang.  Syntes bildet var et bevis på alt det de var ute etter. Jeg har tegnet dette selv, noe som krever en viss hendighet og kreativitet, og så var jeg en tur i Photo Shop og puttet brillene på, så jeg ser forskjell på en PC og en TV. Og humor...det har de ikke i det hele tatt!  Hvorfor i all verden søker de etter kreative og humoristiske personer når de ikke vil ha det...dårlig gjort.

17:06 | 21.09.2017

Når det er slutt på gråpapir , blir det grønnpapir

"You are so full of it" , akvarell.

Jeg er alltid litt bekymret når jeg skal sende ting som skal få et nytt hjem avgårde i posten. Jeg engster meg for at de ikke skal komme hele fram i posten. Dette maleriet uten ramme er uknuselig, men jeg må legge tykk papp på begge sider av det, slik at det er umulig å brette.Etterpå har maleriet fått en runde bobleplast. Tilslutt skulle jeg pakke med gråpapir, men det ble et veldig grønt i stedet. Så nå er det bare til å vente på tilbakemelding fra mottaker. 

#maleri #akvarell #kunst #fugler #stær

01:13 | 17.09.2017

Skulptur som ble litt annerledes enn planlagt

Starten, keramikk under arbeid. ikke brent.

Gjort litt mer, bestemte underveis at hun skulle bare ha en arm.

Ferdig utformet, neste steg, tørking før brenning.

Ferdig...og fornøyd. 

#Keramikk #leire #skulptur

21:13 | 15.09.2017

Rakubrent keramikk - mye arbeid og uforutsigbart

Jeg liker å arbeide med teknikker som man har full kontroll over hva det ferdige resultatet blir. Mye kan gå galt underveis, men av og til kommer det flotte overraskelser.  Skulptur er arbeidskrevende, og ikke noe som blir laget ferdig i løpet av en kveld. Så det å rakubrenne skulpturer er et sjangsespill,og muligens idiotisk.... Viser her noen steg i utformingen og glasur, og selvfølgelig det ferdige resultatet, som ble helt annerledes enn jeg trodde. Men det gjør ingenting. Og hvorfor det ble slik, vet jeg ikke. Det eneste jeg vet, er at resultatet ble unikt, og jeg kommer ikke til å få til noe akkurat likt igjen.En forklaring på hva rakubrenning er finner du under siste bildet i denne posten. 

Ubrent leire, under utforming.

Ferdig utformet, skal tørke helt før råbrann (første brenning)

Brent en gang, og i ferd med å bli glasert, ansikt og hud ellers har fått på elfenbenshvit rakuglasur.

Ferdig brent... og til min overraskelse  jordfarger. Så rart...og bra.

Glasert keramikk som skal tas ut av ovnen og plasseres i beholderen med brennbart materiale

Full fyr! Sånn skal det være...og så legges lokket på.

Raku 
Raku er en gammel asiatisk teknikk fra 1600-tallet som gir spesielle farger, ofte med kobberglans og med markerte krakeleringer. Teknikken gir mange spennende og ganske uforutsigbare resultater, produktene blir unike.
Raku-brenning foregår vanligvis i friluft for prosessen fører med seg både åpne flammer og røyk. Det må brukes glasurer og leirer beregnet på rakubrenning. Det må og brukes en ovn som tåler at døren åpnes ved 800-1000°C. Vanligvis brukes vedfyrte ovner eller gassovner. 
Gjenstanden som er blitt brent en gang og så glasert med rakuglasur plasseres i ovnen. Når glasuren smelter ved 800-900°C tas den glødende gjenstanden ut med tang, legges i en beholder, dekkes til med sagflis som tar fyr. Det legges på lokk og gjenstandene er i beholderen i ca 10 minutter. Det skjer da en reduksjon, d.v.s. leira blir svart, glasuren krakelerer og gir vakre mønstre og et stort fargespekter. Dette gir det karakteristiske røffe uttrykket. Deretter tas gjenstanden med tang ut av sagflisen og plasseres i vann for hurtig avkjøling. Deretter skrubbes de fri for sot. Mønstre og farger som fremkommer i denne prosessen gir aldri to like produkter.

Rakubrent må ikke utsettes for frost eller sollys.

 

22:11 | 14.09.2017

Et tilbakeblikk på en utstilling som jeg hadde sammen med ei venninne

I februar hadde jeg utstilling sammen med Nina Stråtveit i Kopervik kulturhus på Karmøy. Vi stilte ut i hvert sitt store rom i veldig lyse og lekre lokaler. Kulturhusleder var fantastisk og gav gode råd hjalp oss slik at utstillingen ble rigget til på en best mulig måte.  På den tiden hadde jeg ikke egen keramikkovn. Jeg brukte en ovn på en skole i nærheten av meg og brant hos et evighetskurs i keramikk jeg går på.  Jeg visste om denne utstillingen i god tid på forhånd og hadde derfor klar mye keramikk som skulle brennes. Og jeg trodde at dette skulle gå bra. Men dengang ei. Begge ovnene ble i ustand omtrent på samme tid, og ingenting av det som jeg hadde planlagt ble ferdig til utstillingen. Jeg var heldigvis så lur at jeg passet på å ha en del malerier klar i tilfelle noe skulle gå galt i keramikkverdenen. Det å ikke ha egen har gjort det vanskelig for meg å kunne planlegge når ting skal være ferdig, og jeg har derfor ikke vært så aktiv når det gjelder å ha utstillinger. 

Hvis dere har lyst til å se den flotte kunsten til Nina Stråtveit,kan det gjøres her: https://www.facebook.com/galleristraatveit/?fref=ts

Akvarell og keramikk

Keramikk, steingods.

 

Rakubrente veggskulpturer

Veggskulpturer i keramikk og en akvarell

Keramikk i de høye og lekre vinduene.

 

#utstilling #kunst #keramikk #akvarell #maleri #kopervikkulturhus

20:21 | 14.09.2017

Mitt atelier

Å ha et eget sted der der jeg kan jobbe helt i fred er flott. En stund foregikk alt på kjøkkenet, og jeg var luta lei av å rydde vekk det jeg holdt på med midt i en prosess når vi skulle ha middag. Jeg har en veldig snill og flink mann som laget dette rommet til meg og det er jeg veldig glad for. Nå kan jeg bare la alt stå som det er når jeg blir avbrutt, og bare gå tilbake igjen senere. Jeg har et hjørne med en svær kontorpult for arbeid med keramikk, en annen for arbeid med maleri.  Ellers har jeg arvet en del møbler etter min kjære mormor, så jeg har en sofa og et bord til avslapping. Jeg har stort sett kjøpt brukt, fått og arvet møblene, med unntak av en romdeler. Den er genial til oppbevaring, for oppbevaring får jeg aldri nok av. Atelieret er helt innerst i en veldig rotete garasje. Garasjer er som håndvesker, jo større de er desto mer rot er det i dem.  Jeg så for meg at jeg skulle sitte og arbeide alene uten å treffe noen som helst. Men nå har det hendt flere ganger at jeg har fått besøk. Og det er en smule flaut å geleide besøket gjennom alt rotet i garasjen.

 

Tegne/malehjørnet til venstre i bildet, med keramikk under arbeid på bordet. Sofa til høyre. 

Her er det bomba, tror jeg driver og pakker ting som skal på utstilling.

Keramikk under arbeid, godt med et ekstra bord.

En knasker på besøk utenfor vinduet.

Pakking av keramikk som skal på utstilling.